Трите А-та в Йогата

Свами Йогаратна Сарасвати

“Вие може да практикувате асани за да усъвършенствате тялото, пранаяма за да генерирате енергия и за да се чувствате добре и медитация за спокойствие и концентрация на ума. Но за да промените съзнанието вие също така трябва да се занимавате и с “Йога на Отношението” – Attitudinal yoga : Осъзнаване, за това какво се случва в ума, наблюдение и трансформация на процеса и преодоляване на ограниченията, които ние самите си поставяме всеки ден.”

Свами Ниранджанананда Сарасвати

Как можем да изпълним идеята за “Йога на Отношението” и да я практикуваме по нормален и обичаен начин? Речниците превеждат думата “attitude” като “привичен способ  на мислите и чувствата”. Начина по който мислим и чувстваме показва как ние живеем нашия живот. Ние мислим, че нямаме никакъв избор в това дали да сме щастливи или не. Ако се чувстваме щастливи, то тогава виждаме, че светът се отнася с нас добре. Но ако сме нещастни или мрачни, тогава мислим, че светът ни притеснява и сме негова жертва. Но всъщност нашите собствени мисли и чувства определят всяко едно нещо в живота ни. Нашето отношение, е това, което въздейства и изгражда всичко. Нашите отговори, реакции или мнения, за това което ни заобикаля оказват влияние върху нашите чувства и мисли. Ако ние се чувстваме негативни, ние сме подтиснати от своите мисли. Ако ние се чувстваме позитивно настроени към нас самите и към заобикалящите ни хора и предмети, то ние усещаме духовем подем.
Напримeр, ако се събудим отпаднали или депресирани без причина, когато излезем навън, ние забелязваме мръсотията, изпочупванията, дупките и дефектите навсякъде. Но ако ние се събудим в добро настроение, забелязваме светлата страна на живота, дочуваме дори чуруликането на птичките. Тове е една и съща действителност, в която ние забелязваме различни неща, в зависимост от моментното ни състояние. Ако тренираме себе си да мислим позитивно, да имаме положително отношение и нагласа, тогава всичко ще стане светло, весело и радостно. Хитростта е в това да подобрим нашата мисъл, нашият поглед, нашето отношение преди да излезем навън. Свамиджи винаги ни напомня, че истинската Йога е в това да си позитивно настроен независимо в каква ситуация се намираш.

Awareness – Осъзнаване

Първата стъпка е Осъзнаване, да усещаш своето отношение и чувства, своите мисловни модели и наклонности. Това може да бъде постигнато чрез медитация, особенно чрез медитацията “Антар Мауна”, в която ние се научаваме да наблюдаваме нашия мисловен процес. „Йога Нидра” е друга добра техника. Без да знаем какво мислим е много трудно да започнем да управляваме това, което искаме да мислим – което е в основата на “Йога на Отношението”.

Acceptance – Приемане

Втората стъпка е Приемането. Тя е много важна, защото ако не практикуваме себеприемане, ние отново и отново се връщаме в спиралата  на негативните мисли. Тренирането на Приемането  само по себе си е позитивна нагласа. Други думи за Приемане са любов и състрадание. Само когато сме си казали : “На пътя, на който сме застанали ние се чувстваме добре, Господ ни е направил такива и такива ни обича” ние можем да се отпуснем и да се чувстваме удовлетворени от себе си и тогава автоматично ние се зареждаме с позитивност. Приемането  заедно с Осъзнаването са много важни. Например  щом започнем да познаваме своите мисли и чувства, започваме повече да съдим и критикуваме другите и нас самите. Затова е много важно  заедно с Осъзнаване да практикуваме и  Приемане, защото чрез него ние можем да се сприятелим с ума и ще можем да го контролираме.

Attitude – Oтношение

Третата стъпка е Отношението. Когато вече ние знаем какво мислим и приемаме спокойно  нещата в нас и около нас, тогава ние можем да решим как точно искаме да мислим за определен човек, ситуация или друго нещо. Един от пътищата, чрез който можем да решим и изпълним желаното Отношение е санкалпа. Tова е излагане на нашето желателно Отношение като позитивно изявление по въпроси от рода : “Аз ще съм по-позитивно настроен и любящ” ,  “Аз ще стана по-щастлив и в по-добра физическа форма”, “Аз ставам все по-самоуверен и по-добър с всеки ден.”
Ние може да променим Отношението и по друг начин. Например представете си, че мразите някого, когото виждате често. Напразно губите време и енергия и се чувствате в лошо настроение, мислейки негативно за него. Така че просто намерете поне едно нещо, колкото и малко да е то в този човек, което да ви харесва. И акцентирайте всеки път само на него. Всеки път, когато го видите или си мислите за него(човека), помнете само онова позитивно нещо в него, което не ви дразни, а тъкмо обратното, което ви харесва. Постепенно вашето Отношение към него ще се промени и вие ще усетите че нещата застават на мястото си и ще се чувствате по-добри.

Това са трите А-та в Йогата : Awareness(Осъзнаване), Acceptance(Приемане) и Аttitude(Отношение).

Осъзнаването и Приемането са като крилете на птица, които я водят напред. А Отношението е като опашката на птицата, която дава указания не само на нея, но и на нас в живота.

Три практични стъпки при изпълняването на “Йога на Отношението”:

  1. Осъзнаване на настоящи отношения или мисли относно хора, предмети или ситуации.
  2. Приемане: Приемай с любов това, за което мислиш.
  3. Отношение: Какво позитивно Отношение да избера за тази ситуация? Формулирайте го и без да искате вашите мисловни модели ще започнат да се променят. Подсилете го чрез санкалпа  и си го повтаряйте в подобни ситуации.

Нашето тяло

Ето един пример. Когато правим асани и пранаяма  в група или самостоятелно първата стъпка е Осъзнаване, след като осъзнаем как ние се чувстваме, трябва да попитаме себе си: “За какво мисля? Какво е отношението ми към моето тяло? Не критикувам ли формата, структурата и гъвкавостта му?” Ако е така (втора стъпка : Приемане) “Добре е, всичко е нормално и обичайно.” Сега (трета стъпка : Отношение)  “Как искам да мисля за това?” Бъдете по състрадетелни, позитивни и дарявайте по-често любов. „Добре нека да помисля. Да, аз мога да правя това все по-добре и по-добре с всеки изминал ден. Нека да изпратя малко позитивни и любящи мисли на частите на моето тяло. В края на краищата то не ме е предало през всичките тези години. Аз никога не съм си мислил за него преди, с изключение когато нещо с него(тялото) не е било наред”. Всяка част на тялото работи в пълна хармония и разбирателство с останалите части. Помага ни да правим каквото си поискаме, без да трябва преди това да сме си помислили за това какво искаме. Все пак ние трябва да вземем за дадено нашето тяло такова каквото е  и никога да не го критикуваме.
Всяка една мисъл и отношение, които произвеждаме в ума си, изпълват всяка една клетка в организма ни. Така че, когато си кажем: “Toва коляно е сковано,” коляното наистина добива представата, че това е така. Някога забелязвали ли сте колко по-лесно е да правите асани в ден, в който сте щастливи и отпочинали и как вашето тяло е сковано в дните, когато нямате настроение? Така че, защо не изпратите  малко любов и енергия на вашите колене, крака и на всички останали части на вашето тяло.Това е от особенно значение за терапията на вашето тяло, което страда. Пробвайте го и ще усетите прилива на позитивно отношение, ще започнете да обичате себе си повече в името на вашето тяло.

Ние самите и другите

Вашето тяло усеща отношението ви към вас самите, вашите способности и т.н. Медитацията SWAN е много подходяща практика за това. Освен това тялото ви усеща и отношението ви към хората, особенно когато проявявате насилие. Чували ли сте от медиите или от някой друг негативно мнение относно хора от други раси или региони? Те толкова ли са различни, само защото имат друга дума за вода или за Бог? Ако се замислите ще разберете, че и те също имат два крака, очи и сърце, всеки от тях яде, пие и има семейство, всеки един се радва, страда, смее се и работи. Ако те са ваши съседи вие вероятно нямаше да мислите, че те са различни, защото те не са. Дори и това да е мнение и отношение на вашите родители или предци, вие може да си наложите друго отношение, което е много по-подходящо за времето и света, в който живеем.

Карма Йога

Будното състояние по време на практикуване на Карма йога е друг добър начин за наблюдаване на състоянието на психиката. Това е време, в което често всички мърморения, негативни състояния и самскари се отключват и започват да клокочат.
Първа стъпка: Осъзнаване. Какво е моето отношение към това, какво мисля за това? Например аз си мисля: “Защо трябва да правя това, защо трябва да чистя тази тоалетна? Аз плащам пари за да идвам тук и да уча йога, а не за да върша тази слугинска работа! Аз искам да отида в библиотеката и да науча нещо за Йога.”
Втора стъпка: Приемане. Добре е, че мисля така. Всички мои самскари излизат на повърхността и аз се освобождавам от тях!
Трета стъпка: Отношението. “Какво отношение искам? Какво отношение беше предложено в  групата? Това е невероятен шанс да наблюдавам себе си и това, което става дълбоко в съзнанието ми. Нека бъда по-самоуверен точно сега и да наблюдавам какво става.” Или вие може да възприемете следното отношение: “Колко перфектно, бързо, полезно и ентусиазирано мога да се справям с работа си, така че аз наистина удовлетворявам себе си с това, което правя”.

Позитивни упражнения

Основното в Йога на Отношението (Attitudinal Yoga) е да бъдем позитивни независимо от ситуацията, в която попадаме. Каквито и мисли да имаме, те променят  вибрациите на нашето тяло, а от там и около нас и ситуациите, в които попадаме. Ако сме щастливи ние не само подобряваме нашето настроение, но също така и влияем на средата, в която се намираме и на хората, с които сме. Забелязвали ли сте колко е приятно да сте в компанията на някой, който е спокоен и нежен. И цялата тази позитивност завършва с освобождаване от проблемите и страданията ни. Научаваме се да бъдем по хармонични и щастливи в живота!

Списание „Йога“,БЙБ, 2003 г.