Шаткарми – очистителни техники

Шаткармите – очистителни техники, са част от Хатха йога и са описани много подробно и систематично в първите Упанишади.

„Шат“ – означава „шест“,

„Карма“ – означава „действие“,

Т.е. това са шест вида очистителни техники, които заедно с асаните, мудрите и бандхите служат в Хатха йога за постигане на физическо и психическо пречистване и създаване на хармония и баланс между двата основни енергийни канала – Ида и Пингала.

Чрез шаткармите се балансират и трите хуморални основи – дошите: кафа, питта и вата. Дисбалансът на дошите е причина за възникване на заболявания.

Шаткармите са мощни практики и трябва да се изучават не от книгите, а под ръководството на опитен учител.

ШАТКАРМИ – очистителни техники:

Нети – техника за изчистване на носната кухина и събуждане на Аджна чакра. Най-често практикувани са Джала Нети /използва се топла подсолена вода/ и Сутра Нети. С изчистване на синусите се постига оптимално функциониране на оптичните нерви.

Дхаути – техники за нежно почистване. Може да се направи с въздух, вода, тъкан и др. Включва: изчистване на зъбите /Данта дхаути/, езика /Джива дхаути/, ушите /Карна дхаути/, стомаха /Ваман, Вастра и Ватдара Дхаути/.

Басти – процес на изчистване на червата, особено на дебелото черво. Може да се прави с вода или въздух. Включва: Шанкапракшалана /Лагу и Пурна/ – изчиства храносмилателната система от излишната слуз и токсините, подобрява функциите й, повишава чувствителността на надитата и ума.

Наули – комбинация от бандха /статично заключване в тялото/ и крия /заключване в тялото чрез движение/. Чрез тази техника се изчиства и стимулира манипура чакра – енергиен център, който е източник на жизненост, в който се натрупва и съхранява енергията.

Капалабхати – различна е от капалабхати пранаяма. Чрез нея се издига праничната енергия в тялото и се концентрира в Аджна чакра.

Тратака – постига се концентрация на ума чрез съсредоточване на ума върху един обект. Способността да се вижда се разширява отвъд физическите измерения.

По-късно е добавена и техниката амороли /уринотерапия/. Използва се за изчистване на тялото и увеличаване на жизнеността.