Асани

„Преди всичко асаните се споменават като първата част на хатха йога. Практикувайки асани, човек придобива устойчивост на тялото и ума, освобождение от болести, гъвкавост на крайниците и лекота на тялото.“

Хатха Йога Прадипика (1:17)

Според Йога сутрите на Патанджали, в раджа йога асана означава стабилна седяща поза, докато в хатха йога асаните са определени положения на тялото, които отварят енергийните канали и психичните  центрове. Те са инструменти за овладяване на ума, поддържане на здраве, чрез освобождаване на блокировките в тялото и осигуряват свободното протичане на прана.

асана

АСАНИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

Серия Паванмуктасана

Серията Паванмуктасана е първата практическа серия, преподавана в Хатха йога и е от съществено значение, за да се положи здрава основа. Паванмуктасана ни дава възможност да разберем значението на асаните, като ни позволява да осъзнаем движенията на тялото и фините влияния, които те имат върху различните нива на нашето съществуване. Тя е много полезна като подготвителни упражнения, тъй като въздейства върху всички основни стави и релаксира мускулите. Тази серия може да се практикува от всеки – начинаещ или напреднал, млад или възрастен, а също и от тези, които в момента боледуват или се възстановяват след болест. Не бива да се отнасяме към нея с пренебрежение само защото практиките са прости и леки.

На санскрит тези практики се наричат сукшма вяяма, което означава „фини упражнения“. Думата „паван“ означава „вятър“ или „прана„, „мукта“ означава „освобождаване„, а „асана“ – „поза„. Следователно „паванмуктасана“ е група от асани, които премахват всякакви блокажи, възпрепятстващи свободния поток на енергията в тялото и ума. Понякога поради неправилна поза, смущение във функциите на тялото психоло-гически или емоционални проблеми или неуравновесен начин на живот енергията бива блокирана. Това първоначално води до скованост, напрежение в мускулите, лошо кръвоснабдяване и до някои незначителни функционални смущения. Ако обаче тези неща станат хронични, някои от крайниците, ставите или физическите органи могат да започнат да функционират неправилно, да отслабнат или да заболеят. Редовното практикуване на Паванмуктасана премахва съществуващите пречки по пътя на енергията в тялото и не позволява създаването на нови. По този начин тези практики спомагат за поддържане на добро здраве и регулират и стабилизират потока на енергията из цялото тяло.

Тази група асани раздвижва ставите. Тя е отлично средство за хората, страдащи от ревматизъм, артрит, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и други проблеми, при наличието на които не се препоръчват усилени физически упражнения. Практиките са особено полезни за премахване на препятствията в енергийните канали в ставите и в крайниците и въздействат също така и върху праничното и менталното тяло.

Периодични почивки: След всяка серия движения останете спокойно в основната позиция със затворени очи и осъзнайте естественото дишане; онези части на тялото, които са били раздвижени с предходната асана и всякакви мисли или чувства, които възникват в ума ви. След около минута продължете с останалите практики. Това не само дава възможност на тялото да отпочине, но му дава и възможност да развие чувствителността към вътрешните движения на енергията и менталните и емоционалните процеси. Този период на почивка има почти същото значение, както самите асани и не бива да се пренебрегва.

Серията Паванмуктасана включва 3 основни комплекса:

Паванмуктасана 1 – антиревматичен комплекс

Паванмуктасана 2 – комплекс за храносмилателната система

Паванмуктасана 3 – комплекс за премахване на енергийните блокажи

по материали от книгата „Асана, пранаяма, мудра, бандха“ от Свами Сатянанда

Паванмуктасана І – видео

Паванмуктасана ІІ – видео

Паванмуктасана ІІІ – видео