Йога и здраве

Lotos 10

Да бъдем здрави означава, че съществува баланс между физическия, енергийния и умствения аспект на нашето същество. Когато този баланс бъде нарушен възникват болката, дискомфорта и болестите. И макар, че едно разстройващо въздействие в началото може да окаже влияние само на едно ниво /физическо, енергийно или ментално/, дисбалансът скоро се разпространява и към другите нива. Лошият ден на работното място, например, може да причини раздразнителност, но освен това той увеличава и стреса, може да ви накара да напрегнете мускулите си и често изчерпва енергията ви, като по този начин води до хронична умора.

Поради тази причина йога съдържа елементи, които се отнасят към проблемите на всяко ниво – асани, които релаксират и тонизират мускулите и масажират вътрешните органи, пранаяма, която забавя дишането и регулира потокът на прана /енергията/, релаксация и медитация, които успокояват ума и  развиват умение за  овладяване на емоциите. И точно както отрицателните въздействия могат да причинят разстройства, положителните действия също имат отзвук. Различните типове йога практики се допълват взаимно и са по-ефикасни, когато се изпълняват  заедно в балансирана програма. Когато правите асани и разтягате мускулите си, мускулното напрежение се освобождава и сте способни да се отпуснете. По същия начин, когато релаксирате ума и освободите потиснатите емоции, вие ще бъдете по-малко напрегнати на физическо ниво. Всеки елемент на йога носи полза във всяко отношение и засилва влиянието на другите типове практика. Всекидневната практика по йога може да възстанови естествения  ви баланс и хармония, създавайки добро здраве във всички сфери на живота ви – физическа, умствена и духовна.

Ако възнамерявате да използвате йога като част от терапевтичната си програма за определено състояние, моля съобразете се със следните препоръки:

 1. Съвременната медицина и йога практиките трябва да се използват успоредно. По този начин йога може да увеличи ефикасносността на съвременните лечебни методи и да облекчи някои от страничните им въздействия.
 2. Винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар, особено ако имате хронични  или остри заболявания. Бъдете още по-предпазливи, ако страдате от сериозно заболяване или сте прекарали хирургическа операция в скоро време.
 3. Следвайте указанията на инструктура по йога при групови практики и ги спазвайте когато практикувате самостоятелно.
 4. При установена бременност уведомете инструктора по йога за да ви предложи подходяща програма.
 5. При треска, температура, обриви да се прекратят всички практики до пълно преминаване на състоянието.
 6. Асаните от серията Паванмуктасана са подходящи за всички, с малки изключения, които са посочени в упътването за изпълнение.
 7. Навеждащите напред асани да се изпълняват много внимателно и бавно при хора с високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и болки в гърба.
 8. Асаните по корем да се избягват при венозни съсиреци, високо кръвно налягане, болки в долната част на гърба, херния.
 9. Навеждащите назад асани да се изпълняват с особенно внимание при проблеми в гърба и щитовидната жлеза.
 10. Асаните от изправено положение да се практикуват с внимание при кръвни съсиреци, глаукома, чувство за напрежение в главата, промени в кръвното налягане.
 11. Обърнатите асани /свещ, полусвещ, рало, риба/ да се избягват при високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, глаукома, напрежение в главата и врата, проблеми с гръбначните дискове, увеличена функция на щитовидната жлеза, менстурация, задържане на течности, затлъстяване, болки в гърдите.
 12. Седящи асани да се изпълняват с внимание при венозни съсиреци и повишена киселинност.
 13. Усукващи настрани асани да се практикуват бавно, без усилие при проблеми в гръбначните дискове, коремна херния или възпаление.
 14. Слънчевият комплекс /Сурия Намаскар/ да не се изпълнява през първите дни от менстурацията, както и всички обърнати назад асани.

Горните препоръки имат за цел да ви направят внимателни при изпълнение на практиките. Развивайте осъзнаване за промените, които настъпват в тялото и ума. Не се сравнявайте с другите и развивайте вашата лична практика, бавно, стъпка по стъпка, с последователност и търпение. Резултатите няма да закъснеят.

Използвана литература: Йога при често срещани заболявания, Изд. Кибея, 2002, София