Кой може да практикува Йога ?

 

  • Всеки, независимо от възраст, здравословно състояние и религиозни убеждения. Не всички практики обаче са подходящи за деца или за хора със здравословни проблеми. Затова е добре практикуващите да бъдат насочвани от опитен учител, а когато се касае за здравни проблеми, да се следват предписанията на лекуващия лекар. В последните 50 години се развива много добре един нов клон, наречен йога-терапия, в който се съчетават древните йогийски техники от една страна и достиженията на западната медицина. Провеждат се редица изследвания, които доказват научно ползите от практикуване на йога и прилагането на много практики в болници, санаториуми, училища, както и с профилактична цел.

  •  Разглеждайки йога като наука, тя не влиза в разрез с религиозните убеждения на практикуващите, защото поддържането на равновесие в телесен, умствен и духовен план е стремеж и цел, които не зависят от формата на Бог, в която вярваме или не.

  • Спазвайте принципа за напредване “Стъпка по стъпка”, всеки със свое темпо, напредвайте системно, не се престаравайте при никоя от практиките, не се сравнявайте с другите. Всеки човек има индивидуални особености и затова в йога ще откриете, че има практики за всеки.