Наблюдавайте

Наблюдавайте – това е единственото нещо, което може да ви трансформира

Единственото нещо, което трябва да се научи е наблюдаването. Наблюдавайте! Наблюдавайте всяко свое действие. Наблюдавайте всяка мисъл, преминаваща през ума ‘ви. Наблюдавайте всяко желание, което ви обзема. Наблюдавайте дори и малките жестове – ходене, говорене, ядене, къпане. Продължавайте да наблюдавате всичко. Нека всичко се превърне във възможност за наблюдаване.

Не яжте механично, бъдете много наблюдателни.

Дъвчете добре и с осъзнаване … и ще бъдете изненадани колко много сте пропуснали досега. Всяка хапка ще ви изпълни с огромно удовлетворение. Ако ядете с осъзнаване, храната ще ви стане по-вкусна. Ако сте наблюдателни, дори и обикновената храна е вкусна. А ако не сте, дори и най-вкусната храна няма вкус, тъй като няма кой да наблюдава. Яжте бавно, с осъзнаване, като наблюдател, всяка хапка трябва да бъде сдъвкана, вкусена.

Вдишвайте, докосвайте, почувствайте бриза и слънчевите лъчи. Гледайте луната и се превърнете в тихо езеро от наблюдение, тогава луната ще се отрази във вас с невъобразима красота.

Движете се в живота непрекъснато наблюдавайки. Отново и отново ще забравяте. Не се отчайвайте заради това, естествено е. Милиони животи никога не сте се опитвали да бъдете като свидетел, така че е естествено често да забравяте. Но, в момента, в който си спомните, отново осъзнавайте.

Запомнете нещо: когато забележите, че сте забравили да бъдете наблюдател, не се самосъжалявайте, не се разкайвайте, в противен случай пак губите време. Не се чувствайте нещастни: „Пак пропуснах“. Не си казвайте: „Аз съм грешник“. Не започвайте да се осъждате, защото това е само губене на време. Никога не се разкайвайте за миналото! Живейте в момента! Ако сте забравили, какво от това? Естествено е – станало ви е навик, а навиците се изкореняват трудно. А и тези навици не са придобити само в един живот, а са трупани в милиони животи. Така че, ако сте в състояние да останете наблюдател само за няколко мига, почувствайте се благодарни. Дори и тези няколко мига са повече, отколкото може да се очаква.

Когато наблюдавате, възниква яснота. Защо се появява яснота от наблюдаването? Защото колкото по-наблюдателни ставате, толкова повече вашата прибързаност се забавя. Ставате по-изящни. Докато наблюдавате, умът ви бъбри по-малко, защото енергията, необходима за бъбренето, се обръща и превръща в осъзнаване – същата тази енергия! И така, все повече енергия бива трансформирана в осъзнаване, а умът не се подхранва. Мислите изтъняват, губят от тежестта си. Постепенно започват да умират. Докато мислите умират, започва да се появява яснота. Умът ви се превръща в огледало.

Ошо – Осъзнаването – ключът към живот в хармония