Йога практика за гърба

Grabnak

Гръбначният стълб е основата на нашето здраве. На Изток го наричат „дърво на живота“. Йога определя гръбнака като най-важният канал, който снабдява вътрешните органи с прана(жизнена енергия), пронизва психичните центрове – чакрите и е най-важният духовен канал, по който потича спящата във всеки от нас духовна енергия – Кундалини, когато бъде разбудена.

Гърбът е онази част от тялото, която често пренебрегваме и се досещаме за нея едва когато започне да ни боли. Болката може да бъде както и от практикуване на седящи професии или прекарване на много време пред компютъра, така и от преумора, натоварване, стрес, напрежение и неправилна стойка.

За да не допускаме болката в гърба да бъде част от ежедневието ни е добре да поддържаме форма с йога или спорт.

Целта на тези практики е поддържането на релаксираност, гъвкавост и силна мускулатура  в гърба, освобождаване на ставите от натрупани токсини чрез меки и щадящи йога пози /асани/, както и постигане на цялостно състояние на хармония на физическо, умствено и емоционална ниво.

Много от асаните /позите/ в йога могат да укрепят мускулите в гърба и коремните мускули. Всички те са част от мускулната мрежа на гръбначния стълб и осигуряват правилна поза и движение. Когато тези мускули са в добро състояние, болката в гърба може да се намали или дори да отшуми.

Часът е с ниска интензивност и е съставен от комплекс за укрепване на мускулите на гърба съчетан с разтягане и завършва с релаксация. Всичко това спомага за огъвкавяване и премахване на напрежението в тази област, както и намаляване на стреса от ежедневието. Подходящ е както за начинаещи, така и за напреднали.

Ако имате по-сериозни проблеми като дискова херния, травма, възпаления и подобни, моля консултирайте се с лекар.